MÉS DE 100 ANYS REPARTINT IL·LUSIONS

La Comissió Cavalcada de Reis de Sant Vicenç de Castellet va celebrar l’any 2017 un segle d’història

La cavalcada de Reis del dia 5 de gener del 2017 va ser una cavalcada especial; es van celebrar 100 anys de la primera cavalcada a Sant Vicenç de Castellet, o al menys des de que se’n té constància. Com cada nit del 5 de gener, ses Majestats els Reis Mags d’Orient arriben al poble, després de recòrrer milers de quilòmetres per tal de poder repartir tots els desitjos a tots els santvicentins i santvicentines.Des de fa 100 anys, Melcior, Gaspar, Baltasar i tots els seus patges són rebuts per un grup de persones que els hi prepara i organitza la seva estada. Aquesta gent són la Comissió de Reis de Sant Vicenç de Castellet que vetlla i treballa al llarg de tot l’any perquè els Reis Mags es trobin com a casa.

Els inicis

Els records ens transporten fins l’any 1916 quan un grup de joves emprenedors es van reunir per tal de facilitar l’arribada dels Reis al nostremunicipi l’any següent. Així doncs, que el 1917 tenim constància que els Reis Mags d’Orient ja van arribar a Sant Vicenç de Castellet. En aquella època, ses Majestats arribaven sobre els seus bonics i guarnits cavalls el mateix dia 6 de gener al llarg del matí, ja que la gent, en aquelles dates, no tenia festa i tothom treballava a la fàbrica. Pels nens i nenes del poble era una gran nit, deixaven les sabates a les terrasses, un plat amb aigua i una mica de menjar pels seus cavalls i quan s’aixecaven, al matí, era el moment d’obrir els regals que els hi havien deixat: una nina de roba, una baldufa, una rotllana i un pal,… per ells, eren uns grans regals i la màgia i la il·lusió omplien de brillantor els ulls de la quitxalla.

La Guerra Civil

Ses Majestats van anar arribant cada principi d’any fins el 1936. La maleïda Guerra Civil no va permetre gaires alegries i sobretot, va treure els ànims a tota aquella gent que es reunien per tal de preparar l’arribada dels Reis Mags a Sant Vicenç. Tot i això, acabada la Guerra Civil, els Reis van tornar a arribar al poble, però per mancança de diners i ajudes, tothom els recorda molt tristos i pobres, ja que el conflicte havia deixat moltes penúries. Aquell any, des de la Comissió es van començar a fer els primers programes anunciant l’arribada de Ses Majestas, però com era habitual en aquella època, només estaven escrits en castellà.

La primera meitat del segle XX

A partir dels anys 1944-1945, un grup de joves d’Acció Catòlica, de la parròquia del poble, encapçalats pel vicari Mn. Jesús Carrera van continuar aquella línia renovant i perfeccionant la diada. Els Reis continuaven arribant el mateix dia 6 de gener, a partir de les 10 del matí i es feia l’entrega conjunta de regals a tots els nens i nenes del poble. Primer, als baixos de l’església parroquial, però més tard al camp de futbol, ja que l’església havia quedat petita. Es portaven més d’un centenar de paquets i es necessitaven dos camions per poder-los carregar, un dels transports de Cal Moll i l’altre dels Cal Bou.A partir d’aquella època i fins actualment, ses Majestats eren i són rebuts a la Masia de les Vives, on des d’allà, amb tota la comitiva de patges i membres de la Comissió, inicien la cavalcada. La Comissió de Reis es trobava unes setmanes abans, per tal de tenir-ho tot a punt i, en aquells temps, les cases comercials, les empreses i les botigues ja van començar a col·laborar amb la Comissió. Cal dir que tot el vestuari i tots els materials fet servir des dels primers anys eren llogats a Barcelona, un fet que portava molta feina a l’entitat.

Els anys seixanta

Els anys 1956-1957 van haver-hi diversos canvis a la Comissió i també es va renovar el personal. En aquells primers anys, encara es va continuar sortint el dia 6 amb cavalls, però pels volts de 1960 es va decidir que els Reis Mags de Sant Vicenç tindrien el seu vestuari propi. Els vestits de Melcior, Gaspar i Baltasar es van comprar, però els dels patges es van aprofitar de l’obra de teatre “La Ventafocs” de Josep M. Folch i Torres, que havien representat els mateixos membres de la Comissió, l’any 1953, en benefici de la cavalcada. Aquests vestits, són els que es van fer servir fins el 2002 pels patges i fins el 2008, pels Reis. Eren uns vestits molt vistosos i d’època i les Germanes Domíniques es van encarregar de guardar-los i mantenir-los en bon estat.Va ser entre els anys 1962 i 1963 que es va construir la primera carrossa, que també va sortir el dia 6. No va ser fins cinc anys més tard que es va construir una segona i aquestes ja van sortir la Nit de Reis.Els Reis Mags ja arribaven pel pont d’entrada de Sant Vicenç amb les seves dues carrosses i, sobretot, amb les seves llums. Alguns anys també s’havien llogat altres carrosses a Barcelona, ja que d’aquesta manera es feia més lluïda la cavalcada.

Els setanta

Va ser l’any 1974 quan els programes ja es van començar a fer íntegrament en català i poc a poc, anaven millorant les seves infraestructures. El 1975-1976 va ser quan es van construir les plataformes de les quatre carrosses actuals i des de llavors, s’han anat modificant i millorant tota la seva decoració. Aquestes, es van començar a guardar a l’antic escorxador. Just en aquesta època també va ser quan es va gaudir de la presència dels romans, que durant cinc anys van acompanyar tota la comitiva reial.

L’arribada dels 80-90

Un cop arribats als anys 80-90, les carrosses es van anar millorant a nivell de materials i d’instal·lacions. L’entitat es regia gràcies a les donacions de les empreses i les botigues. Els caramels s’havien de comprar ja que les ajudes eren gairebé inexistents.

Arribats a l’any 2000, les carrosses es van anar modernitzant i posant al dia i l’any 2007 es celebraven els 90 anys d’història de la Comissió. Com a novetat d’aquell any, es van tornar a incorporar 20 anys després una legió d’una vintena llarga de romans i que encara ara acompanyen a ses Majestats per la cavalcada. Un dels moments més especials d’aquella nit va ser quan Melcior, Gaspar i Baltasar van arribar a la plaça de l’Ajuntament plena de gom a gom i es van projectar fotografies històriques que recordaven bona part dels 90 anys de la cavalcada santvicentina. Un any més tard, el 2008 ses Majestats estrenaven uns fantàstics vestits dissenyats per la santvicentina Maria Ubach, però la pluja del mateix dia 5, va obligar a anul·lar la cavalcada i fer la rebuda al pavelló municipal. Més tard, el 2010 s’incloïa una nova carrossa a les quatre ja existents en forma de gòndola, que va ser una donació per part d’un grup de santvicentins i el 2014, es modificava el recorregut de la cavalcada fent-lo més curt i tornant a acabar a la plaça de l’Ajuntament.

Celebració del centenari

La Comissió de Reis continua any rere any treballant per tenir-ho tot a punt per la nit més màgica de l’any i des de llavors, es financia gràcies a les quotes de socis (uns 200), a la subvenció que cada any rep de l’Ajuntament i a la venda de loteria que es fa cada any pel sorteig del Nen.Les carrosses es guarden en un local de lloguer de l’Ajuntament i cavalcada del 2017, i per tal de celebrar els 100 anys d’història dels Reis a Sant Vicenç, l’entitat va preparar una cavalcada diferent on s’inclouran dues carrosses més a la comitiva. Es van repartir més de 300 quilos de caramels i el recorregut també es va modificarlleugerament per arribar fins a la plaça Clavé. Allà és va fer un gran projecció a la façana de la Biblioteca Municipal Salvador Vives Casajuana i un gran castell de focs va rebre a ses Majestats.Igualment, es va organitzar un sopar amb tots els socis, amics i col·laboradors que d’alguna manera o altra han fet possible l’arribada dels Reis a Sant Vicenç. Així doncs, en aquell mateix sopar també hi haurà alguna sorpresa, una petita exposició d’aquests 100 anys d’història i molt bona música.