Quins són els elements de la tradició de reis?

La tradició dels Reis d’Orient és una de les més boniques i més antigues que hi ha al llarg de les festes nadalenques. Aquesta festa és molt estimada per tothom, especialment pels nens i nenes, que fa mesos que esperen el matí del dia de reis, un dels dies que més matinen de tot l’any!

Qui són els Reis Mags d’Orient? 

Els Reis Mags, Reis d’Orient o simplement els Reis o els Reixos són, segons el Nou Testament, uns mags que guiats per un estel, van portar regals a Jesús. Aquests regals van ser or, encens i mirra.

L’evangeli de Mateu (l’únic llibre de la Bíblia que en parla) no especifica quants eren, només diu que eren mags (en algunes traduccions en diu savis) i que venien d’Orient.

Amb el temps, aquests mags van passar a ser tres astròlegs i després Reis. Se’ls han donat noms: Melcior, Gaspar i Baltasar. I es consideren originaris d’Europa, Àsia i Àfrica respectivament.

El terme mag procedeix del grec “magoi” o “magos”, que significa: matemàtic, astrònom o astròleg. Al capdavall un home de ciència, per això alguns teòlegs diuen que en aquesta tradició es troben la ciència i Déu. 

El Rei Melcior

Melcior, el rei blanc, té els cabells i la barba llargs i completament blancs, va vestit amb una túnica de color jacint i amb una capa taronja. És d’origen europeu, i va fer ofrena de l’or a Jesús. Tot i ser el més jove dels tres Reis té l’aspecte més vell, ja que segons una llegenda el nen Jesús el castigà per fer mostra innecessària de la seva força i joventut, passant per sobre de tots els altres al moment de l’adoració. Europeus, el que va més ràpid

El Rei Gaspar

Gaspar, el rei ros, és jove, té la pell blanca i rosada, i els cabells castanys. Com Melcior va vestit segons l’estil gòtic, llueix una túnica taronja i una capa vermella. És d’origen asiàtic, es diu zona de l’Himalaia, i va fer ofrena de l’encens a Jesús. 

El Rei Baltasar

Baltasar, el rei negre, vesteix segons l’estil dels àrabs, porta una túnica vermella i una capa blanca jaspiada. És d’origen africà i la seva ofrena a Jesús va ser la mirra. En les icones antigues no apareix com a negre, ja que era sinònim de no cristià i no es concebia un mag infidel. Sudan o aràbia

Or, encens i mirra

El valor dels tres regals que va rebre Jesús dels Reis Mags és més simbòlic que no pas material, així doncs els seus significats són:

  • L’or es relaciona amb la riquesa i el poder, i qui en tenia era el rei. Per tant Jesús aquí és reconegut com a Rei de Reis. Representa la riquesa, els reis
  • L’encens, que ve de l’Orient, és símbol de l’adoració a Déu. De fet, es fa servir en moltes cerimònies religioses. És una barreja de resines aromàtiques, vegetals i olis essencials. Així doncs s’identifica a Jesús com a Déu. Representa la Divinitat. Olor. Símbol d’adoració. Per destacar la seva condició de Déu.
  • I la mirra, un bàlsam molt preuat, representa la condició humana, ja que és vermella, com la sang. El seu missatge és clar: Es reconeix en Jesús l’home que ha de patir per salvar la resta de la humanitat. Representa la humanitat, gust amarg i serveix per fer ungüents. 

En resum podem dir que són els símbols de rei, Déu i home, respectivament.

A més, un dels motius pels quals es diu que els Reis són tres és precisament pels tres regals, un per cada rei.

Estrella de Nadal

L’estel o estrella de Nadal, també anomenada estrella de Betlem o estrella dels Reis, és un astre que, segons la tradició, va guiar als tres Reis fins al lloc on va néixer Jesucrist, a Betlem

Popularment es representa com una estrella amb cua o un estel fugaç. Així doncs, en moltes cavalcades de Reis hi ha una primera carrossa amb aquest estel amb cua lluminós, encapçalant la cavalcada. També és costum de posar aquesta estrella als pessebres, o a la il·luminació de Nadal que ornamenta els principals carrers de moltes viles i ciutats.

Origen:

L’evangeli de Mateu diu que en temps del rei Herodes uns savis d’Orient van veure sortir l’estrella del rei dels jueus i van viatjar a Betlem seguint-la fins al lloc on es va aturar, damunt d’on era l’infant. Aleshores van entrar a la casa, el van adorar i li van oferir or, encens i mirra. Per aquest passatge bíblic s’acostuma a dir que els Reis d’Orient devien ser uns savis, astrònoms o astròlegs que, observant les estrelles, van interpretar que havia nascut el rei dels jueus:

Va ser un cometa?

El costum de representar l’estel de Nadal com un cometa va guanyar popularitat a partir de l’any 1305, quan el pintor italià Giotto va incloure l’estel amb cua al seu fresc de l’adoració dels Reis, pel fet que uns anys abans va veure passar el cometa Halley i va quedar meravellat. Des d’aleshores l’estrella de Betlem es representa d’aquesta forma. Però als passatges de la Bíblia on es parla de l’estrella no s’aclareix de quin fenomen astronòmic es podia tractar

Al llarg de la història s’han buscat diverses explicacions sobre aquest fet: L’any 1614 Kepler ho va atribuir a la sèrie de tres conjuncions entre Júpiter i Saturn de l’any 7 aC. Més recentment, l’astrònom Michael Molnar va identificar una doble ocultació de Júpiter l’any 6 aC. Altres explicacions parlen d’una nova o un cometa l’any 5 aC o d’una sèrie de set conjuncions entre els anys 3 i 2 aC. Les darreres teories atribueixen a la successió de diversos d’aquests esdeveniments astronòmics, el que va poder alertar als savis de l’època que hi hauria algun esdeveniment important a Judea

Nit de Reis

La Nit de Reis té lloc després de la cavalcada, durant la nit que va del 5 al 6 de gener, i són les hores en les que els Reis d’Orient reparteixen els regals a totes les cases

Aquesta nit és, sens dubte, la més llarga i amb més feina de tot l’any per Ses Majestats i els seus patges: Han de llegir totes les cartes que els han arribat a última hora, o que han recollit a les cavalcades de la tarda, acabar de preparar tots els regals i repartir els paquets per totes les cases. Per això cal anar a dormir ben d’hora per deixar-los treballar més tranquil·lament. A més, si veuen llum en alguna casa, passaran de llarg.

De totes maneres, la Nit de Reis tota la canalla està molt emocionada: acaben de veure els Reis Melcior, Gaspar i Baltasar en persona a la cavalcada i saben que els resten poques hores per rebre els seus regals. Així que la majoria de criatures van a dormir ben aviat, desitjant que el matí del Dia de Reis trigui menys en arribar per poder veure quins regals els han portat Ses Majestats. Però si la seva actitud i comportament no han estat adequats, segurament troben carbó, per tant, cal portar-se bé fins el darrer moment.

Perquè els Reis sàpiguen que han de parar en una casa, s’ha de deixar una sabata o sabatilla per cada membre de la família al balcó, al pati o a la finestra. I, com que la nit és molt llarga, els Reis i els seus camells tindran set i gana, per això s’ha de deixar un platet amb aigua pels camells, i torrons, neules i tres copes de cava, vi o moscatell pels Reis, com a agraïment.

La tradició de deixar un plat fora del balcó: diu la llegenda que un parell de germans, un nen i una nena, van deixar unes sabates a fora de balcó perquè les recollís el nen Jesús que creien que era pobre. El nen Jesús els va recompensar donant-los regals a canvi de les sabates. I quan la gent tenia gana, en comptes de deixar-hi joguines hi deixaven un plat. El menjar pels camells és pk fan un viatge llarguíssim. 

Dia de Reis

El Dia de Reis o Diada de Reis se celebra el 6 de gener, després de la cavalcada i la Nit de Reis. És probablement el dia que més matina la mainada durant tot l’any, amb la il·lusió de veure què els han dut els Reis Mags

Quan es lleven els nens i nenes veuen que els camells s’han begut l’aigua i que els Reis han tastat alguns dels trossos de torrons, les neules i begudes que se’ls va deixar la nit anterior. I, sobretot, comproven si hi ha paquets de regals per tots els racons de casa o si, per contra, troben carbó perquè no s’han portat prou bé.

És un dia de retrobament familiar perquè es va a visitar els avis, oncles, padrins… (o se’n rep la seva visita) per recollir els regals que els Reis els han portat a casa seva.

El Dia de Reis, en ser festiu, s’aprofita per fer el darrer dinar familiar de les festes de Nadal, que permet d’acabar els torrons, neules i els diversos dolços nadalencs i arrodonir el dinar amb el Tortell de Reis.

TORTELL: la fava i el rei

Carbó de sucre

El carbó de sucre, carbó de Reis o carbó de Nadal el deixen els Reis d’Orient als nens i nenes que no han fet bondat durant l’any o si han estat entremaliats.

Quan la mainada no ha tingut un bon comportament els patges ho expliquen als tres Reis d’Orient i aquests porten carbó als nens. D’aquesta manera la canalla sap que sempre està vigilada pels patges i pels propis Reis.

Actualment el carbó de Reis és una llaminadura de sucre però antigament era carbó real, un regal molt valuós entre la població més humil perquè produeix llum i escalfor.

CARBÓ: Són les restes de l’encens i la mirra. Antigament era un bé preuat per escalfar… amb això volem dir que tampoc no és tan dolent rebre carbó, però sí que és un avís.